dinsdag 6 november 2012

Betrokkenheid

Vandaag een tweede schoolbezoek. Waar gisteren het zien van grote betrokkenheid vanuit een ieder in een school zo opvallend was, hebben we dit vandaag nog beter kunnen terugzien.

We zijn met een shuttlebus vertrokken richting Parker Highschool, in een buitenwijk van Boston. Op deze school genieten leerlingen van 12 tot en met 18 jaar onderwijs aan de hand van 4 domeinen; art&humanities, math, science & technologie, Spanish en wellness. Leerlingen zijn ingedeeld in 3 divisions en kunnen per domein in een andere division hun lesaanbod volgen. De school werkt met twee overstapmomenten per schooljaar; de leerlingen presenteren hun voortgang aan familie en ouders om eventueel door te kunnen stromen naar een volgende division. We hebben intensieve gesprekken gehad met leerkrachten en studenten, evenals een indrukwekkend klassenbezoek. Wat ons vandaag is bijgebleven is;
- De relatie tussen leerkracht en leerling staat hoog op de prioriteitenlijst, zoals in intensieve mentormomenten;
- De school wordt ervaren als een intense gemeenschap, waarin een ieder zich verantwoordelijk voelt voor het leerproces;
- Niet het product, maar het proces staat in het vizier.

Na twee dagen kunnen we stellen dat veel betrokkenheid en een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel voor het leerproces van groot belang zijn bij de Essential schools. Ook de kleine klassen en het altijd vooropstaande belang van een leerling, passen zeer duidelijk bij common principes die ten grondslag aan de Essential schools liggen.

Nu het hotel weer uit richting het centrum van Boston. Vandaag is electionday en 24/7 zijn op televisie alle uitzendingen te volgen. Lange rijen bij het stembureau, laatste voorspellingen, it's all over the place!! Toeval wil dat wij een leuke kroeg ontdekt hebben, waar recht tegenover de broadcast vanuit Massachussets vandaan komt. Hoog tijd om een kijkje te gaan nemen; dit maak je nooit meer mee!!

Rest ons nu nog de quote van deze dinsdag...
'You don't have to be right, you have to be brave!'

Groetjes, Thoos en Tess



Geen opmerkingen:

Een reactie posten